26/06/2009

3/28 食べ物と病 food and illness

ところで皆さん、マクロビオティックってご存知ですか?
By the way everyone, have you heard of Macrobiotic Diet?

歌手のマドンナさんが実践されていることで有名な食事法。
It's a diet which is famous for madonna has been doing.

日本から欧米に渡り、最近再び日本に逆輸入されて流行りつつある。
It was imported to western country from Japan and imported back to Japan lately and started to be popular.

玄米を主食とし、副食に野菜、海藻、豆などを食べて昔の人のように長生きする食事法。
It's a diet for long life by having brown rice, vegetables, sea weeds and beans like elder people in Japan used to eat.

その考え方だと、病気は間違った食事によるもので、食を正せば病は治るというもの。
In that way of thinking, illness is a effect of wrong eating habit, and if you have right way of eating, you can cure your illness.

誰だって自分が癌なんて疑惑があれば藁にでもつかみたくなるものでしょー?
Think about yourself being a cancer, if so, you want try anything feel better, don't you?

この年齢で死んでたまるかっ!まだやり残していることだらけ。
It's too early to die in this age! So much stuffs I haven't done.

偶然、知り合いがマクロビオティックに精通していらっしゃる。
My friend happened to know so much on macrobiotic diet.

実際にマクロビオティックで癌が良くなった人を知っていた。
She knew someone whose cancer got better by eating macrobiotic.

その方に、私は腎臓の話をしてみた。「嘆いても後悔しても始まりません。」
I told her about my kidney. She said "There's no cry over spilt milk."

「私と知り合ったのも何かの縁だから。やれることをやってみましょう。」
"I think it might have meaning for us to have met each other. Try what we can."

なんてありがたく、心強いお言葉。落ち込んでいた所に光が。涙が出ます。
What a cheerful and strong words. Light in the darkness. Made me cry.

「お医者さんに任せるだけではなくて自分で出来ることはやっていきましょう。」
"Don't just let doctor cure your illness and do whatever you can do yourself."

確かにその通りだ。医者に任せるだけというのは自分の病気なのに無責任すぎる。
That's so right. It's so impossible to just let doctor cure it though it's MY ILLNESS.

「まずは、小豆、切り干し大根、切手大の昆布を中火で煮詰めて濾したお茶を毎日を湯のみ一杯飲んで一週間後に連絡を下さい。」
"First of all, you put red beans,dried radish and stamp sized Kobu(seaweed) in boiling water and make tea, and drink one cup a day for a week and call me."

早速、その通りにした。I followed that advise.

最初、聞いたときは不味そうな組み合わせと思ったが、これが飲むと意外に美味。
When I first heard that recipe, It didn't sound delicious but unexpectedly, it was delicious!"

腰の痛みが和らいだ気がした。そして何よりも暗い気分が何処かへ行って前向きになった。
It made me feel my back pain has gone away and my negative feeling seemed to be gone and became positive."

「必ず良くなるから。」その言葉を信じてマクロビオティックの生活がスタートした。
"You will be better." believing that word, my macrobiotic life has started.

参考にしたのが久司道夫氏の「ザ・マクロビオティック」という本にある腎臓癌に良い食事。
Booked I bought was this thick book called "The Macrobiotic Path to Total Health"by Michio Kushi which had recipe of foods which is supposed to be good for your kidney.

料理の見栄えを病人食じゃなくて、楽しく垢抜けた物にする為に参考にしたのが、マドンナのプライベートシェフをされてきた西邨マユミさんのレシピ。
To make food not for person in illness but something delicious and fun, was recipe book by Mayumi Nishimura who has been a private chef of Madonna.

メインは玄米、副食が根菜類などの身体を暖める温野菜、お味噌汁、海草類、豆類。
With brown rice as main, you take root vegetable to warm your body, miso soup, seaweeds and beans.

とにかく健常者は一度に30回、病人は100回噛むとのこと。
Anyways, healthy people chew 30 times a once, sick person have to chew 100 times.

動物性脂肪、乳製品、果物を含む糖類一切禁止。
No animal fat, daily and sugar including fruits.

もちろん困惑もあった。
It made me confused ofcourse.

でも、始めたからにはとことんやるしかないでしょ?
But once You start, You'd better do till the end, right?